Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’da personel sıkıntısı
Rusya ekonomisi, batılı ülkeler tarafından uygulanan tarihin en kapsamlı yaptırımlarına uyum sağlamaya çalışırken, Rusya’da işgücü piyasası Ukrayna savaşı nedeniyle benzeri görülmemiş bir personel açığı yaşıyor.
Yaptırımlar Rusya’nın birçok bölgesini olumsuz etkilerken, şirketler alternatif pazarlara yönelerek ekonomik kayıpları azaltmaya çalışıyor.
Ancak Ukrayna savaşı nedeniyle cepheye giden ya da seferberlik nedeniyle Rusya’dan ayrılan yüzbinlerce vatandaşın yarattığı personel açığı, devlete ve şirketlere sıkıntı veren sorunların başında geliyor.
Rusya’nın yabancı ülkelerden kalifiye eleman çekmekte zorlanmasıyla birlikte özellikle firmalar ciddi büyüme sağlayamıyor ve yeni yatırımlar yapmakta zorlanıyor.
Personel açığı seferberlikle arttı
Rusya Merkez Bankası’nın araştırmasına göre Rus şirketlerinde işçi açığı, yılın ilk çeyreğinde ilk kez anketin yapıldığı 1998 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Araştırmada personel açığının en çok imalat ve ulaştırma sektörlerinde hissedildiğine dikkat çekildi.
Gaydar Ekonomi Politikaları Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, ülkede kısmi seferberlik ilan edildiği Ekim 2022’de personel açığının rekor seviyeye ulaştığı vurgulandı.
Rusya Federal İstatistik Kurumu’nun (Rosstat) yayınladığı verilere göre ülkede işsizlik oranı haziran ayında yüzde 3,1 ile tarihin en düşük seviyesine geriledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 3 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, ülkede ücretlerin arttığını ve istihdam seviyesinin iyi seviyede olduğunu belirtti. terimini kullandı.
Rusya’daki işgücü açığının özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri etkilediğine işaret eden Putin, “Bu etkinin iyi yönde olmadığını söyleyebilirim.” dedi.
Savunma sanayi diğer sektörleri de etkiliyor
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Vasily Osmakov, imalat sektöründeki işgücü açığının 660 bin kişiye ulaştığını belirterek, bunun başlıca nedenleri olarak “özel askeri operasyonlar, seferberlik ve insanları savunma sanayiinde çalışmaya yönlendirme”ye işaret etti. açık.
Rus savunma sanayisinin zirvedeki ismi Rostec Lideri Sergey Chemezov, şirketinin bazı işletmelerinde askeri eser üretiminin 50 kattan fazla arttığını, tank, füze, insansız hava araçları, hava savunma araçları üretiminin ise 50 kattan fazla arttığını bildirdi. sistemleri ve diğer füze sistemleri, Ukrayna savaşının başlamasından sonra ülkenin savunma sanayisinde. artmıştı.
Hükümet, söz konusu üretimi karşılamak için savunma sanayisine işçi alımını önemli ölçüde artırırken, Rus basını, Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açığı kapatmak için farklı sektörlerdeki çalışanları “yeniden eğitmeyi” planladığını bildirdi. savunma sanayinde.
Öte yandan seferberliğin ilanından bu yana yaklaşık 1 milyon vatandaşın ülkeyi terk ettiği, yılın ilk 5 ayında ise yaklaşık 120 bin kişinin sözleşmeli olarak askere gittiği tahmin ediliyor.
Rusya’da şirketler işçi açığını kapatmak için maaş oranlarını hızla artırırken, Rusya Merkez Bankası söz konusu artışlar nedeniyle enflasyonda artış yaşanmamasının kaçınılmaz olacağını düşünüyor.